vineri, 22 iunie 2012

Instituţia născută moartă


Noua instituţie creată şi anume comisia naţională de integritate astăzi şi-a cunoscut şi primii cinci membri fiind votaţi de majoritatea parlamentară. Această comisie care are drept scop de a verifica declaraţiile de avere a demnitarilor, judecătorilor, procurorilor şi a persoanelor cu funcţie de conducere dar şi existenţa conflictelor de interese al acestora, din start se vede a fi o instituţie moartă.

Ca să o luam pe scurtătură, menirea reală a acestei comisii este cea cu care déjà ne-am obişnuit la fel ca multe altele să îi prostească pe proşti. Pentru că proştii sunt superficiali, nu pot să privească doi milimetri mai încolo de aparenţe sau de denumire în cazul nostru. Atunci dacă există comisia naţională de intergritate care se ocupă cu inspectarea averilor demnitarilor, înseamnă că exact aceasta şi face dacă aşa se numeşte. O prostie desigur.

Singurul lucru care se va întâmpla în cazul în care această comisie naţională de integritate va funcţiona va fi adormirea spiritului şi aşa atrofiat al cretinilor care vor dormi mai bine, sau aşa ceva, ştiind că există o comisie care monitorizează veniturile demnitarilor. Pe lângă aceasta ar mai fi livrarea unor rapoarte cu nereguli în preajma campaniilor electorale. Deci va avea nişte activităţi altele decât cele scrise iniţial negru pe alb.
Pe altă ordine de idei, orice demnitar care are măcar nişte tresăriri de luciditate îşi poate ascunde ce avere vrea el fara nici un fel de problemă, la care CNI să vină cu maxim nişte speculaţii sau cu nişte inadvertente de formulare în momentul în care un demnitar îşi prezintă declaraţia de avere şi interese.

Mi se pare atât de prostesc subiectul încât mă simt insultat eu în calitate de cetăţean al acestui stat. Dacă un demnitar vrea să-şi dosească averile şi le doseşte fără ca această comisie de integritate să viseze măcar că există asemenea posibilităţi, pentru că există atâtea metode încât fiinţarea acestei comisii este o inepţie.

Sunt oameni… tot felul de oameni…

2 comentarii: