joi, 3 octombrie 2013

Unde e Moldova ta

Când cei pentru care ţi-ai dat votul se bat pe puterea care le-ar asigura furajarea. Când presa a ajuns dependentă de părtinitate şi bagă clişee comunistoide, care, prin frecvenţă le transformă în banalităţi mizere. Când după ani de democraţie constatăm că ‘’Moldova fără sărăcie’’ a fost de fapt sloganul unor ‘’fizici’’ care pe bună dreptate l-au aclamat şi de fapt nu era în adresa electoratului. Când Moldova fără comunişti bălteşte în comunişti reinventaţi. Când cursul European e din ce în ce mai scump. Când aleşii îşi cumpără întreprinderile statului. Când magistraţii îşi justifică şpaga la televizor.

Când corupţia te urmăreşte şi la interviuri. Când mizerabilul loc de muncă pe care l-ai căutat atâta timp nu-ţi asigură nici plata facturilor. Când ieşi în stradă călcând pe covorul de câini. Când strada proaspăt asfaltată este spartă pentru reasfaltare. Când de la guvernanţi, profesori la ospătari şi taximentrişti îţi umblă la portofel si se comportă ca nişte valutişti experimentaţi şi devotaţi. Când succesul este interpretat printre ‘’Iphoane’’ şi BMW-uri.

Când neşcoliţii stabilesc norme morale. Când ţaţele proaste ţin discursuri zemoase la televizor. Când ziariştii fac politică şi deputaţii presă. Când legile sunt doar nişte texte scrise de unii dubioşi. Când marile proiecte devin mituri. Când investitorii sunt puşi pe fugă de autorităţi. Când preoţii fac politică. Când se protestează împotriva măsurilor anti-copiat.

Când un bunic o înjură la supermarket pe femeia însărcinată doar pentru că nu se mişcă mai repede. Când poliţiştii propun ‘’înţelegeri’’. Când cel mai puţin cheltuim pe învăţământ. Când producătorii nu au piaţă de desfacere. Când se îngroaşă rândurile la obţinerea cetăţeniei străine. Când oamenii cultivaţi îşi caută viitorul chiar şi pe alte continente.

Când toate aceste mizerii care prin 2009 le trâmbiţam sfârşitul fiinţează mai bine ca niciodată te întrebi… unde e Moldova ta?!...