joi, 21 iunie 2012

Cine vrea să bage mâna în lenjeria cetăţenilor


După extraordinara reformă care s-a realizat în CCCEC şi anume schimbarea denumirii instituţiei în CNA, a început a mima o luptă contra corupţiei, şi a început bine, cu mana pân’ la cot în lenjeria cetăţenilor, asta fiind principala şi singura activitate a centrului naţional anticorupţie, care în capul lor acreditează instituţia.

In Moldova o astfel de instituţie a devenit una dintre acele pârghii prin care politicienii se şantajează reciproc dar şi instituţia care la o adică poate fi şi o afacere cu un profit garantat uriaş. Din acest motiv în ultimele zile se discută aprins pe marginea alegerii directorului CNA şi apartenenţa sa politică. Chiar dacă CNA teoretic este sub control parlamentar Ghimpu îşi doreşte cu toata fiinţa să o ‘’privatizeze’’. Care este beneficiu acestei ‘’achiziţii’’ déjà este clar pentru toata lumea sau nu, însă sigur mulţi dintre cetăţeni înţeleg perfect ce presupune deţinerea controlului acesteia, în situaţia în care RM este coruptă până în celule.

Este extrem de surprinzător faptul că putem vorbi cu atâta lejeritate despre o instituţie care dacă ar funcţiona pe bune, probabil ar revoluţiona întreg sistemul statului de drept. Şi este. Este, pentru că această instituţie mereu a funcţionat doar la comandă politică şi foarte rar s-a întâmplat ca să produca şi un dosar pe bune care ar ajunge în judecată, astfel încât cei care se fac vinovaţi să fie traşi la răspundere. Raza nivelului de acţiune a acestei instituţii de stat finanţată din bani publici, este cea de percheziţionare a lenjeriei cetăţenilor, în ultimul caz al absolvenţilor şi atât. Pentru că atât instituţia cât şi colaboratorii ei sunt la fel de corupţi ca şi politicienii care o conduc.

CNA mai degrabă este o expresie, o formulare strict verbală care nu depaseşte centru naţional anticorupţie ca substanţă, este o denumire pe o foaie de hârtie şi atât. Ar trebui să fii cel puţin cretin să mai crezi că cineva, oricine ar fi el mai luptă împotriva corupţiei.

Sunt oameni… tot felul de oameni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu