marți, 12 februarie 2013

Redescoperă presa de sub patronajul partidelor

Acei editorialiṣti, ṣtiriṣti, ziariṣti ṣi alṭi ‘’-iṣti‘’ care măcar odată la 6 luni se autoproclamă numarul 1 pe piaṭa din RM ṣi care desigur sunt imparṭiali ṣi corecṭi din punctul de vedere al codului deontologic, anume pe aceṣti incoruptibili dacă e să îi întrebi de unde îṣi iau salariu care le permite luxul de a nu muri de foame, nu-ṣi permit să răspundă. Lună de lună îṣi primesc remunerarea însă pe piaṭa reală nu produc una’ de-un leu. Autoproclamatul portal de ṣtiri NR 1, găzdaṣul celor mai citiṭi ṣi urmăriṭi jurnaliṣti (din spusele lor)hrăneṣte turma de politruci nemâncaṭi din banii produṣi de 3 bannere. Sigur, dacă eṣti un retardat pui botu’. In cazul în care ai măcar o sclipire de inteligenṭă sigur eṣti la curent că ṣtirile care fac legea în Moldova (în sens că mai strâng câte un’ 5 mii de unici) sunt acele ṣtiri ce încep cu ṣoc, viol, crimă ṣi care sunt urmate de top-uri bizare gen ‘’ Top 9 cele mai celebre vagine’’ iar lista cu diferite inepṭii desigur e ‘’ṢOCantă’’, ṣtiri care prin absurd lipsesc de pe portal. Intrebarea firească ṣi de ordin logic în cazul în care se declară portal apolitic ṣi imparṭial e de unde vă luaṭi salariu jurnaliṣtilor nepărtinitori care vă declaraṭi? deoarece din piaṭa reală e clar că nu! E un lucru cert, cu cifre cu tot. Atunci de unde bani? 

Lipsa ṣoc-urilor de pe platformă într-un registru al corectitudinii ṣi al firescului este desigur legitimă din multe puncte de vedere. Unul ar fi că majoritatea ṣtirilor de acest gen nu e de interes public, însă într-o ṭară plină de consumatori demenṭi, flămânzi de oroare ṣi dezgust mi-e greu să cred că ṣtirea despre majorarea stagiului de cotizare care nu a provocat proteste vă asigură pâinea pe masă.

Dacă e să întrebi orice unic cu o capacitate medie de înṭelegere care a accesat măcar odată acest portal de ṣtiri numaru’ 1 îṭi răspunde fără nici un moment de ezitare ṣi cu încredere deplină de la ce partid anume îṣi primesc leafa toṭi cercetaṣii care sunt angajaṭi să redescopere apa caldă sau ceva. Deci nu trebuie să urmezi 3 facultăṭi pentru a trage o concluzie referitor la sursa de venit a portalului. Ṣi nu acesta e marele deranj, pentru că majoritatea surselor de informare de orice fel au apărut la comanda unor partide ṣi nu moldovenii au inventat asta. Problema e tupeul ṣi ipocrizia pe care o antrenează pentru a acuza pe unii, alṭii de politizare ṣi subordonare politică.

Sunt oameni… tot felul de oameni…