miercuri, 24 octombrie 2012

Mita şi evaziunea fiscală- cocktail Molotov-ul economiei naţionale


Se cunoaşte că un stat e puternic în momentul în care colectează bine taxele de la contribuabili. Ei bine noi la acest capitol suntem pielea de pe… tobă. Nu este necesar să citim statisticile unor semidocţi pentru a ne face o imagine de ansamblu cu privire la această situaţie, deoarece trăim în această ţară în care primim salariu în plic, sau în cel mai bun caz şi în plic. Insă, ca să fiu mai convingător fac o uşoară trimitere la miile de automobile de lux din străzi, în spatele cărora se află o ţeapă dată bugetului acestei ţări şi în această ordine de idei am putea lejer să adăugăm infracţionalitatea care se produce în vămi, care, dacă să renunţăm la ipocrizie o cunoaştem cu toţii, ba chiar suntem activişti inraiti al acesteia.

Actuala conducere care în campaniile electorale ne promitea soluţii şi alte ielea’, acum sunt depăşiţi de situaţie şi nicidecum nu fac faţă. Nu au un plan de combaterea mitei nici pentru ziua de mâine, nici pentru viitor. Incapabilitatea ăstora’ pe care i-am ales, ne costă din ce în ce mai scump pe noi cetăţenii de rând, infanteriştii cum ar veni, însă cel mai grav lucru posibil e că ne suportăm. Cumva am găsit în această mocirlă în care ne scăldăm o formă de supravieţuire şi ne complăcem. Mita între timp a devenit un mod de viaţă pentru fiecare din noi. Este moneda de schimb pentru a te eschiva de la taxe şi impozite, este moneda care permite să ai un trai mai bun, este moneda care îţi permite să fii liber de obligaţii, un bir actual şi bine stabilit de care însă nimeni nu cunoaşte.

Şi cum evaziunea fiscală este unul din produsul mitei care este dată sau  primită în funcţie de rolul fiecăruia în straturile societăţii şi a cărei sume anuale depăşeşte în majoritatea din cazuri suma pentru achitarea impozitelor, provoacă o adevarată catastrofă în bugetul de stat. Estimarea pe care a realizat-o autorităţile abilitate şi anume suma de peste un milliard de dolari evaziune fiscală anuală, este un pâlc dacă e să privim realitatea. Propulsorul care menţine această sărăcie la nivel general este alimentat cu desăvârşire de către această evaziune fiscală care se produce la nivel naţional şi la nivelul tuturor categoriilor sociale prin diferite scheme criminale sau nu.

Sunt oameni… tot felul de oameni…