marți, 25 septembrie 2012

Solidar cu postul NIT


In Moldova, pe lângă unele instituţii cum ar fi CCCEC, CC, CSJ şi altele care deservesc într-un mod cât se poate de evident actuala putere, instituţia numită CCA se rupe şi ia în ale deservirii… şi nu în slujba poporului cum este prevăzut în fişa postului ci în slujba AIE. Colecţia de politruci de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului care sunt în slujba noastră, a poporului şi care emit decizii de bun plac, lipsite de orice influenţare legislativă, continuă acest joc murdar cu postul TV NIT. Zic joc murdar deoarece plăcerea sau neplăcerea cât şi propriu lor sistem de referinţă care ţine în exclusivitate de gustul fiecăruia în materie de televiziune este impus ca reper general şi aceasta nu este deloc în regulă. Aici deja nu mai putem discuta de o reglementare, deoarece e pură dictatură. Plăcerea sau neplăcerea lor nu trebuie să devină regulă generală, nu trebuie să mi se impună şi mie sistemul lor de valori şi preferinţe în cazul în care au unul propriu.

Gustul sau evaluarea personală a unui cetăţean (la care evaluare eu achiesez în cazul nostru) şi până la închiderea postului, nu există cale într-un stat de drept cu pretenţii democratice. Sigur, postul de televiziune NIT şi modul în care ei interpretau evenimentele plus emisiunile ce se difuzau erau de departe părtinitoare şi favorizau PCRM, ba mai mult NIT-ul presta pentru PCRM şi asta o spun fără nici o reţinere, însă dacă mie îmi displace asta nu înseamnă că ar trebui închis. In prezent democraţia în ceea ce priveşte televiziunea este la noi acasă, numită telecomandă şi în momentul în care tu consideri că un anumit post TV nu îţi prezintă evenimentele într-un registru corect, în secunda 2 l-ai omorât cu telecomanda şi l-ai scos definitiv din viaţa ta.

In Moldova CCA este perceput ca un organism care trebuie să spună ce este bine şi ce nu e bine să se dea la TV. De aici, să mă gândesc că CCA-ul prin ameninţări, amenzi şi ridicarea licenţei să direcţioneze într-un fel sau altul producţia de televiziune din Moldova, cu aşa ceva pur şi simplu nu pot fi de acord, ba găsesc această idee stupidă şi jignitoare la adresa libertăţii de exprimare. Oricât de multă exprimare liberă ne-ar nemulţumi pe unul sau pe altul, în nici un caz CCA-ul compus din nişte politruci semidocţi nu poate veni să impună nimănui ceea ce trebuie şi mai ales ceea ce NU trebuie să se dea la TV ( în limitele eticii desigur) în nici un caz în limitele pluralismului. Această lipsă de pluralism nici măcar nu ar trebui să fie menţionată sau vizată de către CCA.

Pe altă ordine de idei, văd atitudinea indiferentă a posturilor TV vizavi de acestă problemă a NIT-ului. Una care după urmatoarele alegeri, sunt foarte multe şanse ca anume această indiferenţă să îi coste foarte, foarte scump.

Sunt oameni… tot felul de oameni…