marți, 18 septembrie 2012

''Ghidul'' micului protestatar


Nu ştiu de ce însă în Moldova să fii în rândul lumii este cool. Să fii în rândul lumii este legea nr 1 a mentalităţii moldovanului. In rândul lumii la orice. De la iPhone, Mercedes şi Rolex la prezenţa sau absenţa la diferite off-line-uri şi eventual la anumite expoziţii sau la târgul de carte unde ştim cu toţii că este bine să fii văzut. Exact astfel sunt privite şi protestele, manifestaţiile. In prezent la noi e un fel de modă veselă în ceea ce priveşte protestul. Intodeauna protestul este cordial şi cu bună dispoziţie. Prostest cu hora încuscririi, ‘’uha’’, ‘’vazelin’’, corturi pline cu plăcintă şi vinuri alese, lapte şi multe alte chiciuri de un penibil exagerat.

Protestul care presupune prin definiţie exprimarea dezacordului în diferite situaţii, în Moldova s-a transformat în şezătoare. Locul unde oamenii se distrează, joacă hora, locul unde tutele rujate se fac văzute şi unde adevaraţii masculi dau curs actelor de curvăsăreală ieftină pe care închipuitele le antrenează. Se distrează şi spun bancuri prin PMAN să aibă de ce râde când îi dă în direct, să se vadă la TV. Ideea de a ieşi la protest când te plictiseşti în casă şi venirea cu scopul de a impresiona virginele este una ridicolă şi aberantă. Protestul şi veselia nu merg mână-n mână. Ori eşti vesel şi te duci în cluburi ori ieşi la protest adevărat, asta cu ‘’să ne râdem prin piaţă’’ nu merge, e contradicţie în termeni şi acţiuni, mai bine stai acasă. Dacă ieşi să strigi de foame, strigă de foame!

O altă latură de menţionat e motivul. Cetăţenii care merg la proteste, puţinii cetăţeni care merg la proteste, pe lângă faptul că protestează cu ţigara în gură sau cu gura plină de seminţe, mulţi dintre ei habar nu au pentru ce se găsesc acolo. Insă cei cu iniţiativă protestează pentru orice altceva numai pentru concret şi benefic nu.  Limbă, drapel, monumente, sintagme, denumiri de străzi toate acestea, în capul lor, au impresia că le-ar asigura pâinea pe masă. Desigur, toate astea ar fi fost ok dacă aveai un salariu, dacă nu era corupţie, dacă poliţia era poliţie şi nu proxenet, dacă aveam drumuri, dacă aveam spitale, etc, etc …De multe ori am spus că democraţia la moldoveni dăunează… şi sunt din ce în ce mai multe motive să cred cu tărie acest lucru.

Sunt oameni… tot felul de oameni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu