joi, 15 decembrie 2011

Moldovenii isi dau limbi in plina criza politica


Necatind la faptul ca suntem in criza politica,moldovenii au hotarit sa-si de-a limbi…nu din cele care v-au venit in minte ci limbi pentru a comunica.Statul Moldovenesc  niciodata nu a mai stiut in ce limba vorbeste si asta probabil l-a determinat pe Vasile Stati sa lumineze moldovanu’ cu dictionarul moldo-roman.

Stati este considerat un mare,mare lingvist in sensul ca ‘’o are cu limba’’,si fiind un mare talent si om de succes a scos pe piata si volumul II al dictionarului moldo-roman.
Bine,multi specialisti in domeniu l-au luat de nebun pe buna dreptate in 2003 cind a scos pe piata primul volum si l-au scos de pe ‘’scena publica’’ intr-un timp relativ scurt ,insa acum acest lingvist spre surprinderea mea si-a gasit si sustinatori ai acestei ineptii cum ca limba romana vorbita de moldoveni de fapt e limba moldoveneasca.

Din curiozitate am cautat acest al doilea volum sa vad despre ce e vorba (nu de alta da sa nu mor prost) si nu am vazut decit niste regionalisme slinoase probabil din nordul moldovei acolo unde cetateanu’ ‘’se raslagheste duminica linga soba cu mult jin si cu o carte buna de joc’’.Desigur ca nu generalizez insa nordul moldovei este intetit de astfel de specimente pina la refuz.

Stiti genu’ de cetatean care tinjeste dupa cirnatul de 8 ‘’ copeci ’’ pe care il oferea comunistii pe vremea URSS-ului  si care acum sta in cur si spera (ca de fapt la asta se refera speratu’) ca intr-o zi se v-a intoarce piinea si cirnatul la el si il v-a face din nou fericit ?! anume acest gen de analfabeti sustin tare si raspicat ca cuvintele pe care le scot pe gura lor spurcata de tonele de vin bagate in ele si care ne-au adus pe primul loc la consumul de alcool sunt strict moldavinesti.


Eu insa fara vreun studiu realizat,dar uitindu-ma in jur am constatat ca de fapt sustinerea limbii moldovenesti este posibila datorita necunoasterii limbii romane si astfel analfabetu’ cumva isi justifica necunoasterea spunind ca el de fapt graieste moldoveneste.Desigur in rindurile cretinilor asta ar merge insa daca iesi in lume (si aici ma refer la cea civilizata) ai pus-o tu cu limba ta din ce in ce mai moldavineasca mai moldovanule’ care esti tu moldovan.
 

Astea sunt doar citeva cuvinte care sunt incluse in volumul dictionarului moldo-roman.Sunt strict moldovenesti nu?! Superb !,eu personal pur si simplu ador tara in care m-am nascut!

Sunt oameni….tot felul de oameni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu