sâmbătă, 24 august 2013

O altă categorie de moldoveni

In Moldova se poate trăi destul de confortabil. Cunosc câţiva oameni fericiţi care merg la serviciu în office-uri luxoase, îşi fac cumpărăturile în magazine de fiţe unde-şi umplu coşul până la refuz, iar piaţa au văzut-o doar la TV într-o fracţiune de secundă, zapând isteric în căutarea postului Discovery. Nu se uită la ‘’ştiri pentru cretini’’ cum le place să le clasifice. Deci nu au văzut imagini cu morţi şi interviuri fără noimă. Nu citesc ziare. Noutăţile şi le iau de pe net sub formă de statusuri ale prietenilor care semnalează ambuteiaje pe străzi, înghesuială la Mall şi vreme bună de mers pe malul lacului. Acasă trăiesc în realitatea serialelor străine. Cunosc toate dedesupturile politicii House of Cards, iar clipele geniale le trăiesc alături de Dr. House. Tot anul, aşteaptă concediul să meargă la părinţi iar în ultima săptămână îşi încarc bateriile pentru încă un an de muncă, pe malul mării, departe de posibilitatea de a întâlni concetăţeni pentru care pachetul all inclusive se rezumă la meniul bogat şi divers . Se simt bine în lumea lor care le permite izolarea de marile mizerii ale acestei ţări.

La alegeri nu participă. S-au lăsat de acest ‘’sport’’ din perioada când comuniştii sărbătoreau al 2-lea mandat. Au renunţat şi sunt puţin spre deloc dezamăgiţi de clasa politică. Au înţeles în timp util că în perioada vieţii lor schimbări majore nu o să existe. Şi asta i-a ajutat mult, încât şi-au creat propriul lor sistem în care statul mai puţin este implicat. ‘’Reforma’’ individuală şi-au facut-o singuri şi ideea de a se adapta voinţei majorităţii a fost exclusă din start. Nu poţi să faci o revoluţie cu ei pentru binele poporului dar nici de dansul pinguinului nu au auzit vreodată. Iar interesele lor nu se intersectează cu ale majorităţii şi asta e o cauză a stării lor de bine.


Sigur, probleme au şi ei: bateria tabletei care de-al dracu’ se descarcă mai rapid decât şi-ar dori, cozile formate la unele ghişee, stresul cumpărăturilor, înjurăturile pe care le aud copiii în stradă, iar ridicând puţin miza, probleme cu banca, cu taxele exagerate nejustificate, lipsa autostrăzii care îi obligă să-şi petreacă la volan o bună parte din timp şi multitudinea de sărbători, care, le dă planurile peste cap ori de câte ori acestea sunt marcate cu program de lucru cu orar special. Insă, spre deosebire de majoritatea cetăţenilor care trăiesc zilnic la limita atacului cerebral şi a căderei nervoase, aceşti oameni îşi consumă violenţa acumulată pe parcursul zilei, în sala de forţă sau în sângeroase înfruntări din World of WarcraftÎi doare în cot de Republica Moldova, cum de altfel şi Moldovei îi este indeferent de existenţa lor. Sunt conştienţi că nu fac parte din această societate moldovenească şi simt asta pe bune. Pentru ei, Moldova e doar o ţară în care îşi au domiciliu şi locul în care, într-un moment de slăbiciune, au decis să rămână.