duminică, 9 decembrie 2012

Crăciunul la Moldoveni


Toată viaṭa moldovenilor este clar centrată în jurul a două mese: cea de Crăciun şi cea de Paşte. Ai spune că pe 19 septembrie spre exemplu, lumea nu mănâncă sau ceva în acest sens şi aşteaptă să vină Crăciunul, şi când vine… se rupe masa în două. In ajun de Crăciun, la TV, la radio, în ziare se discută doar de ‘’bucatele alese’’ invocate în repetate rânduri şi mereu aceleaşi: porcul mort, salata boeuf şi piftia de fiecare dată în topul accesărilor.

Ṣi nu e de mirare, deoarece toate ṭaṭele ştiu cât trudesc pentru ele. Pentru o ceafă de porc se împing, se scuipă, se calcă în picioare la proriu şi se înjură fără să se repete, că doar la Crăciun o ‘’să fim mai buni’’ şi se echilibrează. Aici nemaivorbind de maratonul cumpărăturilor pentru masa de sărbători, care, dacă e să-mi expun părerea, sigur goana după mai bun, mai ieftin produce satisfacṭie orgasmică multor ‘’doamne’’ pretenṭioase. Asta ar fi şi singura explicaṭie a comportamentului deviant pe care îl adoptă doar în această perioadă.

 Ce ṭine de modul în care presa moldovenească tratează subiectul, inevitabil, ‘’ediṭia specială’’ a buletinelor de ştiri este consacrată jertfirii porcului şi mereu vedem o reporteriṭă dementă călărind la propriu porcul proaspăt înjunghiat al cărui sânge încă vopseşte tabloul şi aşa încrestat în carne vie. Altfel, cu un zâmbet ipocrit încearcă să impresioneze telespectatorii care în timp ce privesc atenṭi îşi toarnă pe gât deja clişeul bine format ‘’să fie într-un ceas bun’’ . la un pas de toată această demenṭă, îmbrăcate în ‘’hainele tradiṭionale’’ care cel mai probabil sunt scoase din muzeu, câteva doamne ne explică reṭeta pârjoalelor în timp ce freacă carnea tocată în palme.

Pe mulṭi însă ‘’ghinionul’’ parcă îi urmăreşte de sărbători. Fie ajung la spital din motiv că votca a fost prea tare, fie că ceafa de porc era prea grasă. De exces nici nu poate fi vorba că doar tradiṭia e tradiṭie şi trebuie respectată. Aşa ne spun bătrânii şi aici deja nu încap vorbe. Cu intoxicaṭii alimentare şi beat rangă ajunge cel mai fericit, care nu ştiu din ce motiv nu a fost snopit în bătaie de vreun conaṭional. Că până la urmă e şi aceasta o tradiṭie.

Asta cu sărbătoarea sfântă, mai subṭirel. Până şi preoṭii au înṭeles în cele din urmă ce înseamnă democraṭie şi s-au resemnat. Sigur, ei nu pot explica care este legătura între naşterea lui Isus şi masa copioasă în rest e conform credinṭei. Oricum, trăim alte vremuri şi nu o să ne proptim acum în neclarităṭile tradiṭiilor care sunt totuşi destul de bizare.

Sunt oameni… tot felul de oameni…