vineri, 18 mai 2012

Se apropie marea mituială


A şti nu mai este o valoare. Bine, asta s-a dovedit cu foarte mulţi ani în urmă, prost eu că m-am prins mai târziu fiind ocupat cu învăţatu’ a tot felul de prostii. In zilele noastre nu mai învaţă nici dracu’… noi suntem acum cu goagăl, cu netu’, toţi se uita la filme şi o ard prin mall. A cunoaşte e desuet, pentru că a devenit o cochetărie inutilă, e o împopoţonăreală stupidă până la urmă. Motivul fundamental pentru care azi nu se mai învaţă este faptul că în societatea moldovenească ‘’a cunoaşte’’ nu mai reprezintă o valoare. Dacă pe timpuri erai un om respectat, un om ‘’cu carte’’ acum toată această gamă de cunoştinţe a fost înlocuită cu sume de bani: cu cât eşti mai ‘’luminat’’ în conturi cu atât eşti mai cultivat în cap şi mai respectat. Ştiu că discursul meu seamănă izbitor cu al unui pedagog complexat, însă se apropie examenul de bacalaureat, deci motivat.

Nemotivaţi de aşi reduce neştiinţa şi finanţaţi de către părinţii plecaţi peste hotare, absolvenţii déjà manifestă o frenezie ascendentă în căutarea surselor gata în orice moment să le livreze informaţii în schimbul unei sume de bani, şi de multe ori acestea provin chiar din secretariatele ministerului de învăţământ. Surprinzător sau nu, premeditat sau spontan, rezultatele nu întârzie să apară indiferent de materie sau condiţii,.. an de an, an de an. Măsurile care se iau contra plagiatului nici măcar de ochii lumii ci doar pentru a îndeplini o formalitate din ce în ce mai banală crescând astfel veritabilitatea examenului, nu face decât să mărească debitul de ipocrizie şi aşa enorm în această societate.

Ştim cu toţii despre şi cum se dau examenele în special cele de bacalaureat. Mulţi bani, pedagogi care rezolvă examenul, diferite metode de a copia şi nimic în ceea ce priveşte pregătirea absolvenţilor de examen. Nu este o noutate nici pentru părinţi, nici pentru profesori şi nici măcar pentru ministru învăţământului care se jură că nu e la curent cu asemenea fenomen. Noi putem să mergem mai departe ani în şir exact pe acelaşi sistem’ ignorând această problemă majoră a societăţii în general, însă atât timp cât ne vom purta ca nişte adevăraţi infractori începând cu profesorii şi finalizând cu instituţiile, nu se va schimba absolut nimic, pentru că sistemul educaţional în această formulă nu reprezintă nimic altceva decât un producător pe scară largă de analfabeţi. Plus la aceasta, admiterea fără examen la facultate este o altă poartă deschisă către studii superioare şi astfel tinerii ajung specialişti cu diplome şi licenţiaţi, însă cu tehnica citirii s-ar putea să aibă o problemă. Eu totuşi rămân de parere că dacă CCCEC ar fi pe fază în perioada examenelor, puşcăriile s-ar umple’, însă sigur ar rămâne fără banii livraţi de răufăcători şi aici nu cred că ar conveni. Corect!

Sunt oameni… tot felul de oameni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu