vineri, 9 august 2013

Filat cel virgin

Ne întoarcem pe vremea lui Filat. Nu m-am îndoit nicio clipă că va reveni. Speram doar că, după eşecul vizibil pe care l-a suferit guvernul peste care patron era, să stea departe de microfoane ceva mai mult timp. Nu a fost să fie. Cumva sondajele i-a dat de înţeles că memoria moldovenilor e din ce în ce mai scurtă şi acest lucru nu are decât să-l bucure. In momentele mele bune speram să nu-l mai aud. Să nu-l mai văd la comemorări şi festivaluri, inaugurări şi inundaţii, paparaţat cu copii în braţe şi nici pupându-se cu pensionari necăjiţi în timp ce dă indicaţii preţioase pe şantierele Moldovei.

O vreme a stat pitit şi cel mai probabil vorbind la telefon. Apoi, convins că oamenii au ţinere scurtă de minte a început să iasă: mai întâi sfios pe la comemorări. Apoi a vizitat şantierul de construcţie a unei săli de sport într-un sat modest. Proiect pe care şi l-a asumat. Din start cu oameni mai puţini, apoi cu oameni din ce în ce mai mulţi, lărgind câte puţin cercul până a ajuns din nou pe nesimţite în online-ul particularilor. Profitând că parlamentul e în Caraibe iar presa e în criză de subiecte, Vlad Filat a revenit la hainele de binevoitor dedicat poporului şi numai.

Detaşat de ceea ce se întâmplă în conducerea ţării, ţine cursuri de ştiinţe politice şi face analize. In realitate, postura de preşedinte al PLDM îl obligă la populism şi la campanie electorală care cumva merg mână-n mână. Ar fi fost de bun simţ să apară în reviste colorate ca cel mai râvnit burlac. Ghinion pe noi că ştie foarte bine să ne facă ştirile. Iar cei din presă nu-l dezamăgesc şi pe cale de consecinţă, nici rezultatele nu întârzie să apară. Resuscitarea liderului Vlad Filat până-n decembrie 2014 va fi un succes, atunci când potrivit aptitudinilor şamanice ale acestuia se vor ‘’întâmpla’’ alegerile parlamentare.

Este vară şi ţara este guvernată la plesneală. Toată lumea e la mare sau în opoziţie. Ne-am întors în timp. Impotenţa, amatorismul şi infantilismul guvernului Leancă deschid la rândul lor buletinele de ştiri. Trăim un deja vu continuu.